Home / Gaer door Naer / 5. Sint Sebastianus – Gaer door Naer

5. Sint Sebastianus – Gaer door Naer

Drumband Schutterij St. Sebastianus bestaat al sinds 1555. Wij stellen ons tot doel om tradities, folklore en de historie van het Limburgse schutterswezen levend te houden. In de loop van de jaren heeft onze schutterij niet stil gestaan en wordt er deelgenomen aan parochiële en gemeentelijke activiteiten zoals de Sacramentsprocessie, de Mariaprocessie, de carnavalsoptocht of jubilea en recepties. Op allerlei schuttersevenementen is onze vereniging een graag geziene gast. En zijn er uitwisselingen met andere verenigingen in binnen- en buitenland. Naast dat wij ons naar buiten toe laten zien vinden wij het belangrijk om ook binnen de vereniging een hechte club te vormen. Het lidmaatschap van onze vereniging staat in principe open voor iedereen, voor jong en oud. Daardoor zijn er binnen onze vereniging ook hele families en gezinnen lid en nemen zij samen deel aan tal van activiteiten. Dat maakt dat wij naast een folkloristische vereniging ook een gezellige vereniging zijn waar vriendschap en kameraadschappelijk gevoel hoog in het vaandel staan.

Jachthoornkorps

Vind je het leuk om muziek te maken? Bij het jachthoornkorps kun je een opleiding volgen tot blazer of tamboer. Hier zijn naast het lidmaatschap geen extra kosten aan verbonden.
Binnen het jachthoornkorps worden de volgende instrumenten bespeeld:
Slagwerk: Trom, pauketrom, dikke trom, bekkens, lira
Blazers: cornet, hoorn, bastrompet, Sousafoon
Iedere dinsdagavond is er leerlingenrepetitie. Je krijgt dan 15 minuten alleen of met anderen die hetzelfde instrument bespelen instructie en oefening.
Iedere zondagochtend is er van 11.00 – 12.30 uur groepsrepetitie. Ook leerlingen die al enige ervaring hebben mogen hieraan deelnemen. Als je ver genoeg gevorderd bent krijg je een uniform en vanaf dat moment mag je met alle optredens meedoen. Voor de jeugd bestaat de mogelijkheid om als solist op te gaan op de schuttersfeesten. Je krijgt dan een certificaat met een beoordeling en indien je in de prijzen bent gevallen een mooie medaille.
Heb je interesse? Kom gerust een keer vrijblijvend op zondagochtend kijken en luisteren tijdens de wekelijkse repetitie.

Excercitiepeleton

Het excercitiepeleton neemt deel aan wedstrijden tijdens de schuttersfeesten en geeft demonstraties. Exercitie is militaire bewegingsoefeningen uitvoeren.

Marketentsters

Sinds 1999 heeft Schutterij Sint Sebastianus een marketentstersgroep. Bij de schuttersfeesten zijn de marketentsters de trouwe begeleidsters van de schutten.

Koningschieten

In principe hebben alle mannelijke schutters de mogelijkheid om Koning te worden. Vanaf de leeftijd van 16 jaar mag je deelnemen aan het Koningschieten op de vogel. Er wordt geschoten op een plaat waarin een ronde ring is geschilderd. Daarin is door kunstschilder Maarten Bouman een mooie vogel geschilderd. Het is de bedoeling steeds een stukje van de ring door te schieten. Degene die het laatste schot heeft gelost voordat de vogel naar beneden valt mag zich voor dat jaar Koning noemen.
Voor de dames en de jeugd wordt een aparte wedstrijd gehouden. De jeugd schiet hierbij met de windbuks.

Schieten

Alle leden van de schutterij vanaf 16 jaar kunnen deelnemen aan het oefenschieten en schietwedstrijden. Voor de jeugdleden bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding te schieten met de windbuks. Schietwedstrijden vinden plaats tijdens schuttersfeesten, maar er zijn ook losse schietwedstrijden waar men zich voor op kan geven.
Daarnaast heeft de vereniging een aantal interne schietwedstrijden, zoals de strijd om de An van de Klomp beker en de Sjeng Wagemansbeker. Ook wordt er geschoten om het persoonlijk kampioenschap en de Maneslust wisselbeker.

Schuttersfeesten

Elk jaar neemt de schutterij deel aan enkele schuttersfeesten met als hoogtepunt de deelname aan het Oud Limburgs Schuttersfeest, het OLS, dat traditiegetrouw begin juli plaatsvindt. Degene die dit schuttersfeest wint mag de volgende editie organiseren.
In 2008 won Sint Sebastianus Neer het OLS in Opoeteren. Daarom vond de editie 2009 in Neer plaats.
Naast het OLS zijn er ieder jaar vier bondsfeesten en één Dekenaal schuttersfeest.
Een schuttersfeest begint altijd met een optocht waarin we ons presenteren aan de plaatselijke bevolking en overige bezoekers. Tijdens deze optocht zijn diverse prijzen te behalen.
Vervolgens zijn er nog diverse wedstrijden voor de verschillende onderdelen van de schutterij, zoals het koningspaar, het muziekkorps en het excercitiepeleton.
Tijdens het OLS kunnen slechts zes schutters deelnemen aan de schietwedstrijd, maar op de overige schuttersfeesten hebben alle leden de gelegenheid deel te nemen.

SJK: Sjutte Jeugd Kamp

Het SJK is inmiddels een begrip binnen de vereniging en daarbuiten. Het SJK is ooit begonnen als een jeugdkamp voor de eigen leden, maar inmiddels is het deelnemersveld uitgebreid met kinderen en leiding van de schutterijen Sint Petrus en Sint Paulus uit Roggel. Het kamp wordt samen georganiseerd met als doel de kinderen samen plezier te laten hebben en elkaar te leren kennen in een ongedwongen sfeer. Activiteiten o.a.: sport en spel, speurtocht, windbuks schieten, kampvuur. Het kamp start op een vrijdagavond en op zondagmiddag gaan de deelnemers weer naar huis. Voor de kleintjes bestaat ook de mogelijkheid om een dag(deel) mee te doen. Deelname aan het kamp is gratis voor jeugdleden van onze vereniging.

Sjuttedaag

De eerste zondag van oktober is het Sjöttedaag: een gezellige dag voor alle leden en hun gezin. De activiteiten variëren. Het is een combinatie van samen actief bezig zijn, eten, drinken en gezellig samenzijn. Er wordt bij het samenstellen van het programma rekening gehouden met alle leeftijdscategorieën.

Tijdens “Gaer door Naer” , kunt op onze schutterslocatie aan de Sterrebosweg 4a terecht met al uw vragen!
Ook laten wij u kennis maken , met de diverse werkzaamheden binnen onze schutterij ,
zodat schieten mogelijk is.
Denk hierbij o.a. aan: het gieten van de loden kogels , het laden van de kogels ,
het klaarmaken van de schietinrichting e.d.

NATUURLIJK KRIJGT U OOK DE GELEGENHEID OM UW SCHIETKUNST ZELF TE TONEN!!!
Voor de jeugd (tot 16 jaar) is er de mogelijkheid om de schieten met de windbuks.

Personen vanaf 16 jaar kunnen hun schietkunst tonen d.m.v. de ZWAREBUKS.
(Hiervoor MOET wel een geldige legitimatie toonbaar zijn !!!)

Via videobeelden en foto’s kunt u verder zien wat de schutterij betekent.
Natuurlijk zal een natje en een droogje op ons terras niet ontbreken.

Op 17-18 en 19 augustus , organiseren wij samen met een 4 tal schutterijen uit Leudal het:
Europees Schutters Treffen Leudal 2018 (EST).

Het promotieteam van het EST zal deze dag OOK aanwezig zijn en kan u alle uitleg geven
en evt. vragen beantwoorden!
Wilt u nu al meer info ? kijk dan naar ons op sociaalmedia!

http://www.schutterijsintsebastianusneer.nl/

https://www.facebook.com/SintSebastianusNeer/

Bekijk ook:

Nieuwe dirigent Muziekplein

Bas Clabbers is de nieuwe dirigent van fanfare-orkest Excelsior & De Eendracht Fanfare Excelsior uit ...

Wordpress Copy paste blocker plugin powered by http://jaspreetchahal.org